Contoh Resume dan Cara Buat Resume Lengkap. Nampaknya ramai lagi graduan di luar sana yang masih tercari-cari cara buat resume lengkap. Walaupun kebanyakan daripada mereka adalah dalam kalangan graduan, namun disebabkan kesilapan dalam menulis resume menjadi salah satu punca permohonan mereka untuk bekerja ditolak.


Resume Menjadi Punca Gagal Mendapat Kerja

Jangan terkejut jika resume menjadi punca anda gagal mendapat kerja. Sama ada anda sedar atau tidak kesilapan dalam menulis resume menjadi punca resume anda ditongsampahkan dan anda ditolak dari diterima bekerja. Walaupun anda memiliki segulung ijazah sekalipun tetapi jika anda gagal menunjukkan resume yang bagus, tak mustahil permohonan anda ditolak.


Contoh-Contoh Resume Lengkap

Berikut adalah beberapa contoh resume lengkap yang boleh anda jadikan rujukan.  Walaubagaimanapun ini hanyalah sebagai 'sample resume' yang boleh anda jadikan rujukan.

Gambar di atas adalah contoh resume yang boleh dijadikan rujukan. Namun begitu anda juga perlu membaca lebih banyak sumber untuk mendapatkan cara menulis resume yang lengkap antaranya : Panduan Rahsia Resume yang disediakan oleh Tim Kerjaya.

Kandungan Rahsia Resume Kerja

Rahsia Resume Kerja adalah ebook yang mengandungi
 • 3 cover letter
 • 4 contoh resume
 • 10 template resume terbaik
 • ebook lengkap dengan 82 muka surat
Sebenarnya ada lagi rujukan lain untuk anda menghasilkan resume yang baik dan disukai majikan antaranya rahsia resume. Anda akan diajar untuk menyediakan resume yang memikat dan disukai majikan. Dalam rahsia resume, anda akan tahu apa yang perlu diletakkan dalam resume dan apa yang tida perlu diletakkan.


Selain daripada membuat persiapan resume yang baik, anda juga dinasihatkan membaca lebih banyak tips dan panduan untuk lulus temuduga. Dapatkan panduan-panduan dan sebanyak mungkin maklumat untuk menghadapi temuduga sebab peluang tak datang berkali-kali. Nasihat saya buatlah yang terbaik kerana inilah peluang anda.


3 Comments

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

 1. Info di atas sangat bermanfaat. Ini kerana resume merupakan satu alat untuk memasarkan diri. Oleh itu adalah penting untuk memastikan resume dibuat dengan baik bagi menarik minat bakal majikan untuk meneliti lebih lanjut resume.

  ReplyDelete
  Replies
  1. terima kasih...betul tu..jangan pandang mudah soal resume ni :-)

   Delete
 2. ikutkan hati dah tak nak makan gaji..kerja sendiri lebih bagus..bagi peluang untuk muda pula.

  ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Previous Post Next Post