Suka saya ingatkan salah satu cara pemasaran di internet adalah melalui pemasaran email seperti yang saya terangkan dalam artikel sebelum ni Rugi Tidak Berniaga Melalui Pemasaran Email. Kaedah ini sering digunakan oleh usahawan-usahawan internet tempatan mahupun luar negara. Tetapi boleh ke kumpul list tanpa domain dan hosting? Ada ke cara untuk kumpul senarai email tanpa menggunakan Domain dan Hosting?

Kumpul List Tanpa Domain dan Hosting?

cara kumpul senarai email tanpa domain hosting


Kebiasaannya Usahawan Internet mula mengumpul senarai email atau list dan melakukan kempen follow up. Inilah yang dikatakan pemasaran email. Bagi kerja -kerja mengumpul list antara tools yang diperlukan termasuklah Autoresponder, Domain dan Hosting. Kesemua tools yang saya nyatakan di atas adalah berbayar. Maksudnya anda perlu laburkan sejumlah wang.

Cara Kumpul List Tanpa Domain dan Hosting

Sebelum cuba kaedah berbayar adalah lebih baik anda manfaatkan sebaik mungkin kaedah percuma yang ada. Jika anda masih baru inilah masanya untuk anda faham selok belok dalam perniagaan internet. Selagi ianya percuma manfaatkan sebaik mungkin.

Selain menggunakan kaedah berbayar saya juga menggunakan kaedah percuma. Malah teknik yang saya gunakan adalah cukup dengan menggunakan autoresponder tanpa memerlukan domain dan hosting.

Blogspot

Dalam kerja-kerja Pemasaran Email, anda memerlukan Squeeze Page. Squeeze Page adalah minisite dengan tujuan tunggal untuk mendapatkan nama dan email prospek. Jadi anda boleh gunakan Blogspot untuk bina Squeeze Page.

Letakkan opt in form di dalam Squeeze Page anda. Opt In ni anda boleh dapatkan melalui autoresponder yang anda akan gunakan nanti.

Caranya cukup mudah dan 100 % percuma. Jika anda mahukan Squeeze Page yang lebih cantik dan profesional menggunakan Blogspot, anda boleh lihat panduan yang disediakan dalam Teknik Dominasi Facebook Group.


Tawaran

Anda perlu tawarkan sesuatu di Squeeze Page supaya pelawat anda Subscribe. Antara cara yang boleh anda lakukan ialah berikan tawaran yang berfaedah kepada mereka contohnya laporan percuma dari anda sendiri.

Tulis sesuatu yang bermanfaat dan anda simpan dalam format PDF untuk diberikan kepada mereka selepas mereka subscribe.

Anda juga boleh menggunakan produk-produk PLR.


Autoresponder

Berbalik kepada Cara Kumpul List Tanpa Domain dan Hosting, apa yang diperlukan ialah autoresponder. Autoresponder diperlukan untuk tujuan kempen follow up dan melalui autoresponder jugalah kod borang opt in disediakan untuk anda letak di Squeeze Page yang anda bina.

Autoresponder yang saya cadangkan adalah Autoresponder Emelmatik kerana percuma selama 1 tahun.

Dua perkara yang saya suka dengan autoresponder Emelmatik ialah penggunaan secara percuma selama 1 tahun dan yuran langganan adalah lifetime.

Maksudnya bayar sekali seumur hidup jika nak dibandingkan dengan autoresponder lain yang memerlukan bayaran bulanan.

Malah Emelmatik adalah satu-satunya autoreponder tempatan buat masa ini yang menawarakan penggunaan secara percuma selama 1 tahun dan yuran sekali seumur hidup.

Bagi saya amat menguntungkan dan dapat meminimakan kos pemasaran anda.

Jadi, gunakan Emelmatik selama  1 tahun dan manfaatkan sebaik mungkin peluang ini untuk tingkatkan sales perniagaan anda. Kemudian barulah upgrade ke pakej berbayar.

Sekian sahaja perkongsian dari saya. Saya harap perkongsian ini membantu anda untuk kumpul list tanpa menggunakan domain dan hosting.

Adakah anda juga menggunakan Instagram untuk mempromosikan produk anda? Ketahui Bagaimana Mendapatkan 10,000 Real Follower Dan Letupkan Jualan Anda Menerusi Instagram Dalam Hanya 5 Minggu!

Saya mohon anda berikan masa 5 minit untuk baca website ini sehingga habis untuk tahu rahsia letupkan jualan anda pada tahun ini. Baca disini.

4 Comments

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

 1. Assalamualaikum.

  Jika betul teknik yang dilakukan, memang ada hasil akan kita perolehi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumusalam.

   Ya betul tu. Jika teknik yang betul hasilnya pasti tidak mengecewakan.. :-)

   Delete
 2. Masih belum mula lagi pemasaran email ni...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bolehlah cuba nanti. Insya-Allah ada hasilnya nanti :-)

   Delete

Post a Comment

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Previous Post Next Post