Showing posts with label Cerita Kita. Show all posts
Showing posts with label Cerita Kita. Show all posts

Benda Kalau Dah Tinggal Lama Jadi Macam Ni Lah

Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada pembaca di luar sana yang masih setia yang sabar menanti blog ini diupdate degan post-post terbaru.

Tahniah dan syabas sebab korang sabar menunggu. Biasala benda kalau dah lama tinggal memang macam ni lah jadinya.

Dah masuk bulan ogos, bulan yang memang sinonim dengan bulan kemerdekaan. Tapi saya bukanlah nak bercerita tentang kemerdekaan.

Tahun ni hanya sempat post 3 entri je pun. Itulah orang kata tak elok bertangguh kan.

Benda Kalau Dah Tinggal Lama Jadi Macam Ni Lah

Kalau ikutkan perancangan awal semasa duduk kat rumah lama sebelum ini saya dah plan bila pindah je rumah baru tahun ini saya akan banyakkan masa untuk update blog di sebelah pagi.


Pagi je ade masa itupun kalau tak kena masuk kerja awal ataupun ade urusan lain. Waktu malam memang tak sentuh dah kerja-kerja online blogging ni. Balik kerja pun dah nak kat waktu malam. Malam waktu untuk rehat dan spend masa untuk anak dan isteri.


Tapi lain plak jadinya, sejak pindah rumah ni dari awal tahun lagi lain pula ceritanya. Walaupun terfikir nak update blog tapi sikap bertangguh punya pasal last-last begitulah hasilnya.


Sepanjang tahun ini juga banyak ebook baru kat klikjer. Cuma saya je tak ambil peluang buat kerja-kerja promosi memandangkan ada kekangan-kekangan lain.


jangan-suka-bertangguh

"Jangan bertangguh"

Apa-apa pun kena konsisten dan disiplin. Tapi tak mengapalah benda dah pun berlalu yang penting jangan diulangi lagi.


Kembali kepada tujuan asal sejak mula terlibat dengan dunia blogging kenapa dan apa sebabnya sedangkan saya sendiri tak pernah terfikir untuk ada blog dan menulis kat sini.


Kepada anda dan mereka di luar sana jangan pernah putus asa dengan apa yang diusahakan. Teruskan berusaha dengan sabar dan diiringi dengan rasa syukur.

Yang penting jangan bertangguh dan "Put Your Plan Into Action"


put-your-plan-into-action

Jumpa lagi.....


Permulaan Tahun Baru 2018 Aku Sebagai Blogger

Walaupun ni dah masuk bulan februari saya rasa masih belum terlambat untuk saya ceritakan disini serba sedikit berkenaan kisah saya kerjaya dan juga dunia blogging. Agak lama tidak update blog sehinggakan penghujung 2017 pun tiada entri terkini. Sebenarnya saya masih dalam dunia blogging cuma tak berkesempatan untuk update blog.

Sebab dah lama tak update dan lama kelamaan mood tu kelaut maka kesudahannya takde entri-entri terkini. Adakalanya idea nak tulis entri datang dan pergi tapi mood tu tak datang sebab banyak perkara yang nak difikirkan.

Blogger lain rancak dengan penulisan entri-entri mereka, ping sana ping sini dan saya jadi tukang baca dan komen jelah entri mereka. Walaupun lama tak update blog ada jugak beberapa komisen affiliate yang masuk ke akaun.

Permulaan Tahun Baru 2018 Aku Sebagai Blogger

Cuti akhir tahun lepas walaupun tak update blog dan kerja-kerja marketing kat blog alhamdulillah ada komisen yang masuk. Bolehlah beli pampers anak dan belanja budak-budak aiskrim.

Dan penghujung tahun lepas saya dan isteri berhempas pulas untuk pindah rumah. Kemas barang dan packing barang berepisod. Tak sempat siap satu hari bersambung lagi keesokan harinya dan hari-hari seterusnya.

Dan bab kemas barang, packing barang bersihkan rumah sewa memang pujian patut diberikan kepada srikandi saya. Isteri saya memang bagus part-part macam ni.

indahnya langit biru

Walaupun isteri tak baca entri ni tak mengapa dengan harapan suatu hari nanti bila dia baca entri ini dia akan tahu bahawa suaminya pernah ceritakan disini. Dan untung jugak owner rumah sewa dapat penyewa macam saya. Walaupun rumah sewa, tapi saya jaga macam rumah sendiri dan rumah dah dibersihkan dengan baik sebelum pindah.

Tu cerita tentang rumah sewa setelah 3 tahun lebih kat sana. Sekarang saya dah pindah rumah sendiri. Alhamdulillah rezeki saya isteri dan anak dapat pindah rumah sendiri. Dan urusan jual beli rumah setahun memakan masa dan itu prosedur biasa.

Dari penghujung tahun 2016 hinggalah penghujung tahun 2017 barulah setel semuanya. Tiap-tiap minggu saya follow up dengan pejabat lawyer S&P untuk tahu progres terkini dan seterusnya. Akhirnya malam tahun baru dapatlah merasa di rumah baru yang lebih selesa dan privasi.

Buat keputusan beli rumah sebab memikirkan kehidupan jangka masa panjang dan anak-anak yang makin membesar. Kena cari persekitaran yang baik dan selamat untuk isteri dan anak-anak.

Dan ini entri pertama di rumah baru di tahun baru. Lepas ni ada entri-entri lain yang bakal menyusul. InsyaAllah.

Sekian dulu dari saya, Jumpa lagi.