Showing posts with label Cari Duit Online. Show all posts
Showing posts with label Cari Duit Online. Show all posts

Bagaimana Cara Mula Bisnes Online Sendiri

Bagaimana cara nak mula bisnes online sendiri -  Kali ini saya nak share bagaimana cara nak mula bisnes online sendiri. Kepada yang minat dengan bisnes diharap selepas baca panduan yang saya kongsikan ini bolehlah anda mulakan bisnes online sendiri. Entri ini menjurus kepada sesiapa sahaja yang nak mula bisnes dengan modal yang kecil dan secara online.

cara mula bisnes sendiri


1. Produk

Baiklah yang pertama sekali "Produk". Mula-mula anda kena tetapkan yang anda nak jual apa. Untuk pilih produk ni anda boleh pilih berdasarkan minat anda nak jual apa.

Ataupun anda boleh pilih produk beradasarkan niche-niche tertentu. Bila anda buat pilihan produk apa yang anda nak jual mengikut niche ianya lagi mudah untuk anda cari produk apa yang anda boleh jual.

Untuk memilih produk pertimbangkan juga modal yang anda ada. Dapatkan produk mengikut bajet anda. Jangan tamak ye.

Anda boleh dapatkan produk secara borong dengan supplier-supplier tertentu yang mempunyai produk yang anda nak jual nanti. Atau anda boleh saja borong sendiri produk yang anda nak secara online. Boleh rujuk panduan borong yang ditawarkan ini.


2. Modal

Nak mula bisnes mesti ada modal. Tak semestinya modal kecil tak boleh mula bisnes. Dengan modal yang kecil juga anda boleh mulakan bisnes. Tengok pada kemampuan dan modal anda pada masa itu. Jangan kuat berangan sudah. Nak mula bisnes tak semestinya secara offline. Sekarang dah ramai yang buat bisnes secara online dengan modal kecil.


3. Beli barang dari supplier

Dah masuk point yang ketiga iaitu barang atau produk yang anda nak jual nanti. Kat mana nak dapatkannya sudah tentulah dari supplier. Kena survey supplier mana yang menawarkan produk yang anda nak jual nanti. Atau anda boleh beli barang secara online dari supplier luar negara. Lagi jimat duit anda sebab anda beli terus dari sana.

Banyak website yang menawarkan perkhidmatan borong online dari luar negara. Dan antara website yang menjadi pilihan peniaga online kini ialah website taobao. Apa kata anda muat turun ebook panduan borong di website taobao sekarang untuk lebih kefahaman. Muat Turun Segera


4. Akaun bank

Ini wajib tau. Paling tidak pun anda ada dua jenis akaun bank. Yang paling femes maybank dan cimb. Anda juga perlu mendaftar untuk perbankan internet. Tujuannya untuk memudahkan transaksi jual beli dilakukan.


5. Kedai anda

Dalam point ini saya merujuk kepada kedai online. Kedai online ini adalah medium perniagaan anda. Anda boleh gunakan facebook dan juga instagram untuk bina kedai online. Guna platform yang memang dah biasa anda guna. Kalau anda dah familiar dengan facebook dan instagram, guna ajelah dua platform tersebut terlebih dahulu. Anda boleh rujuk panduan ini untuk bina kedai online di fanpage.


Demikian saja entri kali ini. Ringkas dari saya dan mudah untuk difahami. Sebenarnya untuk mula bisnes sendiri tidak memerlukan modal yang besar. Inya bergantung pada minat dan kesungguhan anda.

Ukur baju di badan sendiri dan usah berangan untuk bina bisnes besar-besaran sekelip mata.

"Mula dengan apa yang ada di tangan anda terlebih dahulu"


Buat Duit UBER Dari Rumah

Buat Duit UBER Dari Rumah - Dah lama saya tak bercerita tentang topik buat duit dari rumah atau apa-apa topik yang menjurus kepada cara nak tambah pendapatan dari rumah.

Kali pertama saya dengar perkataan uber ingatkan tu adalah perfume uberman ke apa. Rupanya bukan, ianya adalah perkhidmatan kereta sewa yang tengah hot sekarang ni.

Hari tu ada terdengar geng-geng pak cik driver teksi duk sebut tentang uber. Rupanya ada lagi perkhidmatan kereta sewa. Kalau sebelum ni anda pernah dengar tentang Grabcar tapi kali ini anda patut cuba uber.


Buat Duit UBER Dari Rumah

Saya bukannya nak ajar anda tentang cara-cara nak jadi pemandu uber padahal dengan menjadi pemandu uber anda dah boleh dapatkan sumber pendapatan.

bagaimana buat duit dengan uber

Tapi saya nak cerita pada anda bagaimana anda boleh buat duit uber dari rumah tanpa perlu bawa kereta. Ianya bukan mustahil tapi ini dinamakan teknik manipulasi.

Jadi ada baiknya anda baca sampai habis post saya ni. Manalah tau kot-kot lepasni tergerak hati nak buat duit dari rumah dengan uber. Yang nak jadi pemandu uber memang saya galakkan anda guna teknik ini.

Uber merupakan aplikasi smartphone yang boleh anda install. Gunanya apabila anda nak dapatkan perkhidmatan kereta sewa anda cuma klik je aplikasi uber.

Kemudian tunggu je pemandu uber datang ambil anda. Jangan terkejut kalau masa tu anda dapat naik kereta mewah sekalipun sebab itulah salah satu kelebihan uber.

Banyak lagi kelebihan uber antaranya anda boleh dapatkan kereta sewa dengan mudah dan pantas, keselesaan anda diutamakan dan paling penting keselamatan anda terjamin.

Cara Buat Duit UBER

Nampak macam pelik tapi ianya bukan perkara mustahil. Ada dua cara nak jana pendapatan dengan uber.

  • Pertama - Anda daftar sebagai pemandu uber
  • Kedua - Anda manipulasi teknik RAHSIA Uber

Yang saya nak share adalah teknik kedua sebab trend sekarang ni manusia lebih suka buat kerja dari rumah.

Menurut bekas pemandu uber, beliau pernah memperoleh pendapatan RM8000 sebulan. Tapi beliau masih tak puas hati dan selepas guna teknik Rahsia UBER pendapatannya mencecah RM80K sebulan.

Banyak betul bezanya. Patutlah beliau dah tak jadi pemandu uber. Cukup sahaja duduk rumah dan buat duit  uber dengan teknik rahsia.

Beliau ada ceritakan pengalaman beliau dalam ebook Rahsia UBER ☞ Rahsia Income Dari UBER

Teknik yang beliau gunakan ada dalam ebook tersebut. Jadi kalau anda nak cari duit lebih atau dah jadi pemandu uber dan nak dapatkan extra income, saya rasa anda kena tiru cara beliau. Baca ☞ Teknik Rahsia UBER

Follow je langkah-langkah yang beliau ajarkan dalam tu. Beliau sendiri yang sampaikan kepada anda untuk lebih kefahaman.

Adakah post ini membantu anda? Boleh tinggalkan pandangan di ruangan komen.


Bayaran Pertama Komisen Lazada

Bayaran Pertama Komisen Lazada - Buat pertama kalinya saya terima komisen dari Lazada. Laman web yang tak asing lagi dengan istilah shopping online. Malah saya sendiri pernah beli barang di lazada.

Pagi semalam saya terima email bahawa komisen telah dikreditkan ke akaun bank. Tak terfikir pun itu bayaran komisen dari lazada. Bolehlah belanja anak bini makan ayam goreng selalu.

Bukan main lama baru dorang kreditkan komisen ni sedangkan invoice dah lama dah keluar. Mungkin ini yang pertama kali kot. Yang penting pasni dorang cepat-cepat kreditkan komisen tu.

Bayaran Pertama Komisen Lazada

Berapa sangat komisen tu?

Alahhh..bukan banyak mana pun wat penat je promosi....

...


...


...


Tak kisahlah, orang nak kata apa yang penting ini cara termudah jana pendapatan online. Nak daftar affiliate Lazada? Boleh daftar kat laman web ini.

Saya tak aktif sangat promote produk kat lazada walaupun dah lama dah daftar. Login pun jarang-jarang dan tak sangka plak ada komisen yang terhasil. Leh tengok invoice yang pihak lazada keluarkan.

contoh invoice komisen lazada

Kalau tengok tarikh invoice, ia dikeluarkan pada bulan februari lagi. Ni dah bulan april baru komisen di bayar. Tak pe, yang penting dorang bayar. Jangan tak bayar langsung sudah.

Mungkin pasni saya kena contact dorang kat bahagian support kalau komisen lambat dibayar. Dan benda ni akan jadi perkara wajib dah lepas ni kalau dorang lambat bayar lagi.

Mula-mula join affiliate lazada ni saya agak pening. Interfacenya dah cukup buatkan affiliater pening nak-nak kalau masih newbie.

Artikel Berkait :

Nak cari link untuk tiap-tiap satu produk memang boleh makan masa sket. Maksud saya nak dapatkan DIRECT link untuk satu-satu produk tu lambatlah sket.

Harap-harap, pihak lazada boleh buat penambahbaikan lagi terhadap sistem affiliate mereka ni sebab kalau interface yang mesra pengguna confirm affiliater suka promosi produk-produk kat lazada ni.

terima bayaran komisen lazada

Tak gitu?

Ok, komisen affiliate dah selamat saya terima dengan gayanya. Dah wat belanja anak bini makan ayam goreng Uncle Jack.

ps : Entah kenapa semenjak dua menjak ni saya makin suka dengan ayam goreng Uncle Jack tu.


Kerja Untuk Student Dan Fresh Graduate

Soalan : Saya seorang student dan fresh graduate, ada ke kerja-kerja yang saya boleh buat dari rumah? Dan macam mana bentuk kerja yang saya boleh buat dan bagaimana pula bayarannya.

Bismillah, 3 soalan dalam satu soalan di atas. Soalan di atas mungkin bermain-main di fikiran pelajar lepasan ipt mahupun ipts. Mereka ni fresh graduate tapi tercari-cari kerja sambilan yang mereka boleh buat secara part time.

Entri ini tidak khusus kepada fresh graduate sahaja dan sebaliknya jika anda seorang pelajar yang masih belajar yang ingin tambahkan duit poket saya kira anda wajib baca perkongsian ini.

Kerja Untuk Student Dan Fresh Graduate

kerja untuk student fresh graduate

Bila saya belek semula entri-entri lama, ebook-ebook dalam laptop saya dan tips rakan-rakan blogger dah tentu perkara yang sama yang dikongsikan adalah cara kerja dari rumah. Persoalannya apakah betul-betul wujud kerja sebegini.

Adakah ianya program SCAM ?

Ohh tidak sama sekali dan saya juga akui anda juga perlu berhati-hati dengan banyak program scammer di luar sana tu.

Ada dua buah laman web khas yang selalu saya jadikan rujukan jika mahu bekerja dari rumah. Laman web yang saya maksudkan ialah :
Ada persamaan bagi kedua-dua laman web ini iaitu diasaskan oleh syarikat yang sama dan mengeluarkan PANDUAN serta direktori untuk anda bekerja dari rumah.

Kalau anda seorang pelajar anda boleh buat kerja ini di kolej ataupun di asrama bertemankan laptop dan internet. Asalkan ia tidak menganggu anda sebagai seorang pelajar.

Kerja yang boleh anda buat antaranya menaip data entry, mengedit artikel, menjadi jurubahasa atau translator dan lain-lain lagi mengikut kebolehan anda.

Ya, "Kebolehan"

..

..

..

Anda lebih mengenali diri anda, anda lebih tahu kebolehan anda dari segi yang macam mana. Jadi buat kerja mengikut kebolehan anda.

Masa saya di universiti dulu saya dah mula cari pendapatan sampingan. Nak tambah duit poket maka saya banyakkan belajar dari pelbagai sumber. Blog adalah salah satu platform yang saya gunakan.

Hasilnya...

Ternyata ianya membuahkan hasil...dapat merasa income dari blog sehingga sekarang. Mudah-mudahan ianya terus kekal melimpah ruah. :-)

Anda nak belajar bekerja dari rumah? Boleh rujuk panduan di laman web jobdirumah.

..

..

Selain laman web job di rumah dan kerja translator, ada beberapa lagi laman web lain yang anda boleh manfaatkan untuk cari duit sampingan hanya berbekalkan talian internet dan ilmu.

Buat Duit Bookcafe, Lazada & Involve Asia

Mari kita lihat sama-sama beberapa laman web berikut :

1. Buat duit dengan Bookcafe

Pernah dengar Bookcafe? Laman web yang menjual pelbagai jenis buku secara online dan anda boleh mendaftar sebagai ejen Affiliate.

cara daftar affiliate bookcafe

Anda boleh mendaftar di pautan ini dan klik "Signup Now"

Masukkan maklumat anda serta maklumat untuk pembayaran komisen nanti.

Ambil "Standard Linking Code" anda dan promosikannya. Pada link ini akan tertera id anda.

Contoh:

https://bconline.com.my/friends/idevaffiliate.php?id=694

Ini link affiliate saya dan angka "694" adalah id saya.

Angka id ini akan berbeza-beza bagi setiap ejen.

2. Lazada

cara daftar affiliate lazada

Pernah dengar Lazada?

Laman web yang tak asing lagi. Ada pelbagai produk yang dijual di sini dari pelbagai jenis kategori. Anda boleh mendaftar sebagai ejen affiliate dan promosikan pelbagai jenis produk.

Untuk menjadi ejen affiliate Lazada, anda perlu mendaftar dengan pihak HasOffers.com.

Link pendaftaran : Affiliate lazada

3. Involve Asia

cara daftar affiliate involve asia

Saya pun baru tahu tentang kewujudan laman web ini walaupun telah dibangunkan sejak 2014 lagi. Ada banyak keistimewaan dan kelebihan jika anda mendaftar di laman web Involve Asia.

Antaranya, anda boleh mempromosikan produk di Lazada, Zalora dan juga Trivago. Komisen yang dibayar adalah dalam matawang RM.

Link pendaftaran Involve Asia : Signup disini

..

..

..


Ok,

5 laman web di atas adalah cara untuk tambah pendapatan secara online sebagai seorang pelajar.

Anda ada masalah untuk pendaftaran? Boleh ajukan di ruangan komen.

Pelajar IPT Kerja Sambilan Cari Duit Lebih

Pelajar IPT Kerja Sambilan Cari Duit Lebih. Pelajar IPT kerja sambilan nak cari duit lebih bukan perkara asing dan baru lagi. Malah isu ini dah lama berlaku cuma peratus tu kurang sedikit berbanding sekarang sebab tu kurang dihebohkan. Baru-baru ini timbul isu pelajar ipt tak cukup duit.

Pelajar IPT Kerja Sambilan Cari Duit Lebih

Ya...tambahan pula kos sara hidup sekarang ni semakin meningkat. Nak bergantung sepenuhnya terhadap duit mak ayah atau PTPTN itu terpulang. Duit pinjaman PTPTN kadang-kadang tak cukup sebab tu ada pelajar yang makan nasi sekali sehari. Siang makan nasi malam makan meggi.


Sumber gambar : sinar harian 

Pelajar IPT dan meggi bukan makanan asing lagi.

Malah ada yang beli lauk untuk makan dua kali. Ayam seketul beli siang hari pastu simpan sedikit untuk buat lauk untuk makan malam nanti. Kalau perut masih terasa lapar akhirnya top pup plak dengan meggi. Bukan perkara asing lagi.

Saya dulu pernah bergelar pelajar ipt. Bukan semua yang masuk IPT anak orang senang atau anak orang kaya. Nak masuk u kena pakai duit, nak hidup kat u kena pakai duit, nak konvo pun kena pakai duit.

Semua kena pakai duit....bagi yang kurang berkemampuan nak tak nak kena ambil ptptn walaupun terpaksa.

Cara Pelajar IPT Cari Duit Lebih

Hakikatnya itulah lumrah kehidupan di universiti. Ada member saya dulu kerja sambilan kat kedai makan. Siang hari pergi kelas, malam nanti kerja kat kedai makan.

Kalau tak  kerana tak cukup duit tak ada maknanya dorang nak kerja secara sambilan. Tambahan pula tak nak susahkan mak ayah. Pandai-pandailah cari peluang macam mana nak tambah pendapatan di universiti. Kalau boleh buat sorang-sorang, pakatlah dengan member-member.

Masa saya kat u dulu saya pernah jual nasi lemak, jual tudung pun pernah (walaupun tu pakaian orang perempuan), design baju pastu jual pun pernah. Pakat dengan member-member yang sekepala dan cari yang jenis muka tak malu.

Masa tu saya tak jumpa lagi panduan kerja dirumah yang boleh saya buat di bilik bertemankan laptop dan talian internet apatah lagi panduan bisnes aiskrim.

Sekarang dah maju sket, kalau nak kerja sambilan secara online mereka boleh search je cara untuk tambah pendapatan misalnya melalui alternatif kerja sambilan untuk pelajar IPT.

Dalam tu ada macam-macam kerja yang boleh di buat. Pilih kerja yang sesuai yang anda rasa anda boleh buat. Terpulang kepada anda.

Itu saja nak kongsi hari ini, jangan makan meggi selalu yer :-)



Komisen Pertama Kerja Translator

Komisen Pertama Kerja Translator - Laman web kerja translator antara laman web untuk sesiapa sahaja yang nak tambah pendapatan atau cari kerja sambilan. Ada dua cara untuk anda jana pendapatan dengan kerja translator antaranya menyiapkan tugasan yang diberikan sebagai penterjemah online atau turut mempromosikan laman web kerja translator untuk mereka di luar sana yang nak cari duit online.

Komisen Pertama Kerja Translator

Laman web kerja translator merupakan platform kerja secara online yang diasaskan oleh Klik Solution yang terkenal dengan platform job dirumah. Kedua-dua platform kerja ini (kerja translator dan jobdirumah) diasaskan oleh syarikat yang sama. Syarikat ini antara syarikat yang menyediakan panduan untuk bekerja dari rumah dengan cara yang betul.

Ini merupakan bukti komisen yang saya terima daripada platform kerja translator kerana mempromosikan panduan kerja menterjemah kepada mereka yang ingin bekerja dari rumah.

buat duit dengan kerja translator

Jika anda minat untuk bekerja sebagai penterjemah online anda bolehlah baca perkongsian ini sampai habis.
Tugas utama seorang penterjemah adalah menukar satu bahasa ke bahasa yang lain. Translator bekerja dengan bahan bertulis manakala bahasa pertuturan di terjemah oleh juru bahasa.
Translator biasanya dibayar berdasarkan kadar jumlah perkataan, dari USD$0.03 – USD$0.15 sen tiap perkataan. Dokumen biasa mungkin mempunyai sekurang-kurangnya 500 patah perkataan, dengan mudah boleh memberi anda bayaran antara USD$15.00 hingga USD$75.00 tiap projek.

Kalau berdasarkan pada tukaran matawang sekarang, anda mampu mendapat antara RM57 – RM285 bagi setiap job yang anda lakukan. Harga untuk menterjemah sebuah laman web adalah lebih kurang USD$500 atau RM1900 bergantung kepada berapa banyak perkataan.

Anda yang tentukan sendiri berapa banyak yang anda ingin dapat setiap bulan, lebih banyak projek yang anda buat lebih banyak duit anda dapat. Freelancer yang berjaya boleh menjana pendapatan sehingga USD$100,000 setahun.

Sumber : Laman web kerja translator

Mengapa Platform Kerja Translator Diwujudkan?

Memandangkan syarikat ini mendapat banyak permintaan dari pelanggan-pelanggan untuk mendapatkan panduan kerja translator dan direktori syarikat penterjemahan yang sah. Maka panduan kerja translator telah diwujudkan bagi memudahkan orang ramai.

Kerja Translator mengambil masa hampir setahun untuk menyusun semua syarikat-syarikat dan agensi translator untuk kemudahan bersama. Direktori ini mengandungi ribuan syarikat penterjemahan yang sedang mencari translator Bahasa Melayu, Bahasa Cina, Bahasa Tamil, dan lain-lain untuk bekerja dengan mereka secara freelance dan ada sesetengah syarikat mengaji translator secara tetap.
Kerja translator menyediakan Direktori untuk anda  mencari ribuan syarikat penterjemah untuk anda mendapatkan job sebagai penterjemah. Direktori ini mengandungi ribuan syarikat penterjemahan yang sedang mencari translator Bahasa Melayu, Bahasa Cina, Bahasa Tamil, dan lain-lain untuk bekerja dengan mereka.
Jadi jika anda berminat untuk bekerja sebagai penterjemah online, anda bolehlah mendapatkan panduan kerja translator ini. Apabila sudah menjadi ahli premium anda akan disediakan panduan lengkap untuk bekerja dan direktori untuk mendapatkan kerja dari syarikat di seluruh negara. Setakat ini laman web kerja translator mendapat maklum balas yang positif daripada ahli-ahli. Boleh lihat di laman web rasmi kerja translator.



Powered By | OHBlogger Malaysia