Showing posts with label Buat Duit Bisnes Fotografi. Show all posts
Showing posts with label Buat Duit Bisnes Fotografi. Show all posts

Bisnes Fotografi Cara Tambah Pendapatan

Bisnes Fotografi Cara Tambah Pendapatan - Semua orang boleh ambik gambar tapi tak semua orang jadikannya sebagai hobi. Tapi sebenarnya ia adalah hobi yang menguntungkan yang penting korang kenalah ada minat dan kesungguhan. Macam member saya sejak zaman sekolah lagi dah bergelut dengan kamera dan sampai sekarang pun masih photoshot sana-sini sebab member saya tu memang minat gila tangkap gambar.

Member saya tu dah buat bisnes fotografi untuk tambah pendapatan.  Tanpa modal yang besar dan peralatan canggih pun, sesiapa sahaja termasuk korang juga boleh memulakannya. Dengan syarat korang mestilah mengetahui langkah-langkah buat duit dengan bisnes fotografi.

Korang bayangkan dengan berbekalkan kamera DSLR dan cara marketing yang betul, korang akan mendapat sekurang-kurangnya dua projek fotografi perkahwinan setiap bulan. Dan untuk satu majlis perkahwinan korang boleh kenakan bayaran sebanyak RM1,500. Dua majlis perkahwinan korang dapat RM3,000. Tolak kos cetak custom album, gambar dan sebagainya, korang masih boleh untung sekitar RM2,000 sebulan.


Bisnes Fotografi Cara Tambah Pendapatan

"Jurufoto Profesional, Dibayar Sehingga RM7,000 Untuk 1 Sesi Fotografi."
Itu hanyalah contoh. Dalam industri fotografi, jurufoto profesional dibayar di antara RM1K - 7K untuk satu sesi fotografi perkahwinan. Ada juga jurufoto yang dibayar di antara RM1K – 3K sehari. Dan korang juga boleh sampai ke tahap ini dalam masa yang singkat sekiranya korang berminat dan tahu cara memasarkan perkhidmatan fotografi anda.

cara buat bisnes fotografi

Saban tahun semakin ramai bakal pengantin yang akan berkahwin. Untuk melangsungkan perkahwinan, mereka akan mengadakan kenduri dengan menjemput saudara-mara dan kenalan seramai mungkin untuk memeriahkan majlis.

Kalau setakat nak keluar belanja RM20,000 itu satu perkara biasa bagi masyarakat Melayu moden terutamanya di kawasan bandar. Belanja untuk catering, khemah, pelamin, khidmat jurufoto, p.a. system, hantaran, doorgift, kumpulan kompang, solekan, mandi bunga, pakaian pengantin dan banyak lagi – itu perkara-perkara yang mesti ada untuk mengadakan walimatul-urus.

Apabila korang telah mendapat banyak tawaran dan menjadi semakin pro, korang boleh tawarkan pakej berharga dari RM3,000 sehingga RM7,000. Cuba kira, berapa keuntungan korang dapat sekiranya korang mendapat kerja fotografi perkahwinan setiap minggu sepanjang tahun?

Fotografi kahwin ialah salah satu bisnes yang tidak akan merosot sampai bila-bila pun. Tiada jurufoto individu atau syarikat fotografi yang mampu memonopoli pasaran fotografi kahwin di Malaysia. Setiap jurufoto baru seperti korang berpeluang untuk merebut ‘lubuk duit’ ini.

Peluang Jana Pendapatan Dengan Bisnes Fotografi

panduan bisnes fotografi

Jika korang pelajar lepasan SPM atau sedang belajar di IPT, mungkin korang terfikir apakah peluang terbaik untuk dapatkan income secara lumayan. Korang mungkin tidak mahu jadi terlalu kaya-raya, tetapi kalau boleh beli motor, laptop, smartphone, pakaian atau apa-apa sahaja keperluan, apa salahnya mencuba satu peluang bisnes mudah yang mampu memberikan pulangan sekurang-kurangnya RM500 sebulan.

Tidak kira sama ada korang :
  • baru habis sekolah dan sedang tunggu keputusan SPM
  • masih belajar di sekolah, kolej atau universiti
  • siswazah yang masih terkial-kial mencari pekerjaan tetap
  • ada pekerjaan tetapi mahu cari peluang tambah pendapatan
  • ibu bapa yang mahu anak mereka menjadi usahawan part-time dengan satu kemahiran hebat.
  • Minat dengan fotografi tetapi tak tahu langsung bagaimana untuk jadikannya satu sumber pendapatan.
  • Ataupun sedang cari idea bisnes untuk bermula.

Untung Ke Bisnes Fotografi?

Korang masih tak percaya? Berikut ialah anggaran purata bayaran khidmat fotografi yang dikenakan di Malaysia :
  • Engagement – RM600 – RM1,000
  • Wedding (basic) – RM800 – 1,200
  • Wedding (standard) – RM1,500 – RM2,500
  • Wedding (vip) – RM3,500 - RM7,000
  • Birthday party (basic) – RM600
  • Birthday party (standard) – RM1,200
  • Potrait (per session/2 hours) – RM500 – RM1,000
  • Product (per item) – RM100 – RM300
  • Product (full set) – RM1,000 – RM 5,000
  • Event (half-day) – RM400
  • Event (full-day) – RM800
  • Universities/colleges graduation (per student) - RM150 – RM300
  • Kindergarten graduation (per student) – RM50 – RM80
  • Staff profile (per staff) – RM50 – RM100

Kalau sebulan korang boleh dapat dua wedding photography, dua event, satu birthday party – RM4,000 sudah ada dalam tangan. Jika korang telah berpengalaman dan tahu selok-belok industri ini tidak mustahil untuk anda dapatkan tender fotografi majlis graduasi dari taska, kolej dan universiti.

Contoh Keuntungan Untuk Fotografi Majlis Konvokesyen:

Seorang siswazah korang boleh caj RM200 untuk graduation potrait termasuk gambar bersaiz 8R dan frame + glass.

Untuk majlis konvokesyen sesuatu tahun itu, terdapat 1,000 orang pelajar berjaya bergelar siswazah di universiti tersebut. Anda mendapat bayaran RM200,000!!! Tolak kos peralatan kamera, strobe set, backdrop, cetakan dan framing korang masih boleh untung kira-kira RM50,000!!!

Tidak mustahil untuk mendapat projek fotografi graduasi sekiranya korang bijak mencari peluang tender dan pandai cara meletakkan sebut harga. Fotografi ialah satu industri baru yang semakin pesat berkembang setiap tahun. Daripada perkahwinan sehingga ke konvokesyen, korang berpeluang untuk menceburinya sekiranya korang tahu langkah-langkah yang betul untuk bermula dan mengembangkannya.

7 Rahsia Bisnes Fotografi

Ebook ini akan membantu orang baru seperti korang bagaimana untuk bermula dengan bisnes fotografi. Tanpa mengetahui 7 rahsia dalam ebook PANDUAN BISNES FOTOGRAFI, korang akan mengalami banyak kesukaran seperti yang dihadapi ramai jurufoto baru.

Paling teruk, korang akan berhenti sekerat jalan tanpa mengetahui apakah kesilapan yang telah korang lakukan. Ebook PANDUAN BISNES FOTOGRAFI ini akan membantu korang memulakan bisnes fotografi langkah demi langkah secara betul dan teratur dengan risiko paling rendah.

Ebook PANDUAN BISNES FOTOGRAFI

ebook bisnes fotografi

Banyak kelebihan yang korang akan nikmati selepas membaca ebook PANDUAN BISNES FOTOGRAFI kerana korang akan tahu bagaimana cara untuk bermula dari A-Z dengan risiko paling minima.

Dengan mengetahui rahsia yang terkandung dalam ebook ini, korang akan mempunyai banyak kelebihan berbanding jurufoto di luar sana yang tidak tahu tentang selok-belok perniagaan fotografi cara pantas dengan mudah.

Daripada ebook ini, korang akan tahu :
  1. Set kamera DSLR dengan bajet paling minima untuk bermula
  2. Cara pantas untuk belajar fotografi secara PERCUMA!
  3. Rahsia pengiklanan khidmat fotografi yang ramai photographer tak tahu.
  4. Bagaimana nak iklankan khidmat fotografi secara berkesan dengan bajet RM10 sahaja buat selama-lamanya.
  5. Bagaimana nak bina kredibiliti dan rangkaian untuk mengembangkan perniagaan fotografi anda sebagai monthly cash-flow.
  6. Apakah aksesori-aksesori fotografi tambahan yang diperlukan untuk memajukan perkhidmatan fotografi anda ke tahap lebih tinggi.
  7. Panduan meletakkan harga pakej untuk fotografi kahwin dan lain-lain.
Dengan mempraktikkan panduan daripada ebook ini, korang boleh terus memulakan bisnes fotografi korang tanpa berasa ragu-ragu lagi. Ikut panduan dalam ebook ini satu-persatu dan korang akan nampak hasilnya sedikit demi sedikit. Dengan usaha dan komitmen terbaik yang korang berikan dalam fotografi, tidak mustahil untuk korang mendapat lebih banyak bayaran sebagai jurufoto.

Jom baca Ebook Bisnes Fotografi disini. Semoga berjaya.

Buat Duit Dengan Bisnes Fotografi

Buat Duit Dengan Bisnes Fotografi. Saya perhatikan ramai kawan-kawan saya kumpul duit untuk beli kamera. Sejak di universiti dulu mereka dah ada kamera sendiri. Hujung minggu dorang keluar untuk photoshot sana sini untuk suka-suka. Lepas tu edit gambar mana yang patut kasi nampak cantik. Sekarang bila dah tamat belajar dorang dah mula berjinak-jinak dengan bisnes fotografi untuk cari pendapatan.

Buat Duit Dengan Bisnes Fotografi

Ya, buat duit dengan bisnes fotografi. Itulah yang saya nak sampaikan. Sejak bisnes fotografi ni menjadi salah sebuah perniagaan yang menguntungkan. Jadi memang tepat lagi bidang fotografi ni menjadi salah satu peluang jana pendapatan sampingan.

jana pendapatan dengan bisnes fotografi

Peluang perniagaan ada di mana-mana cuma kita pandai bijak merebut peluang dan yang penting buat mengikut minat barulah kekal lama. Sebenarnya dengan kamera ni anda boleh jana pendapatan sampingan RM1000 hingga RM3000 sebulan.

Katakanlah dengan berbekalkan kamera DSLR dan cara marketing yang betul, anda mendapat sekurang-kurangnya dua projek fotografi perkahwinan setiap bulan. Dan untuk satu majlis perkahwinan anda kenakan bayaran sebanyak RM1,500. Dua majlis perkahwinan anda dapat RM3,000. Tolak kos cetak custom album, gambar dan sebagainya anda boleh untung sekitar RM2,000 sebulan.

Seperkara lagi saya nak bagitau anda, dalam industri fotografi, jurufoto profesional dibayar di antara RM1K hingga 7K untuk satu sesi fotografi perkahwinan. Ada juga jurufoto yang dibayar di antara RM1K hinga 3K sehari. Dan anda juga boleh sampai ke tahap ini dalam masa yang singkat sekiranya anda berminat dan tahu cara memasarkan perkhidmatan fotografi anda.

Peluang Jana Pendapatan Dengan Bisnes Fotografi

Jika anda seorang lepasan SPM atau sedang belajar di IPT, mungkin anda terfikir apakah peluang terbaik untuk dapatkan income secara lumayan. Anda mungkin tidak mahu jadi terlalu kaya-raya, tetapi kalau boleh beli motor, laptop, smartphone, pakaian atau apa-apa sahaja keperluan, apa salahnya mencuba satu peluang bisnes mudah yang mampu memberikan pulangan sekurang-kurangnya RM500 sebulan.

Ada beberapa perkara yang perlu anda tahu jika nak jana pendapatan dengan bisnes fotografi :
  1. Set kamera DSLR dengan bajet paling minima untuk bermula.
  2. Cara pantas untuk belajar fotografi secara PERCUMA.
  3. Rahsia pengiklanan khidmat fotografi yang ramai photographer tak tahu.
  4. Bagaimana nak iklankan khidmat fotografi secara berkesan dengan bajet RM10 sahaja buat selama-lamanya.
  5. Bagaimana nak bina kredibiliti dan rangkaian untuk mengembangkan perniagaan fotografi anda sebagai monthly cash-flow.
  6. Apakah aksesori-aksesori fotografi tambahan yang diperlukan untuk memajukan perkhidmatan fotografi anda ke tahap lebih tinggi.
  7. Panduan meletakkan harga pakej untuk fotografi kahwin dan lain-lain.
Tapi jangan bimbang selagi ada panduan-panduan berkaitan bisnes fotografi ni anda tak perlu risau. Rajin-rajinkan diri baca macam mana nak mula bisnes fotografi ni. Khatam dari A sampailah Z dan jangan mudah putus asa. Kalau minat dah jadi nombor satu saya yakin  anda tak akan mudah putus asa.

Jika anda masih blur dan terpinga-pinga macam mana nak mula bisnes fotografi ni, cuba baca "Panduan Bisnes Fotografi" yang disediakan Lightworks Picture. Kemudian barulah anda tahu fotografi adalah peluang bisnes untuk semua.

Panduan Bisnes Fotografi akan membimbing anda langkah demi langkah  sehingga anda berjaya. Anda hanya perlu baca dan praktikkan mengikut tahap keyakinan anda dari satu peringkat ke satu peringkat lain.

ps : selamat membaca -> Panduan Bisnes Fotografi. Lagi cepat anda baca lagi cepat anda dapat memulakan perniagaan fotografi yang lebih untung dari pesaing anda. Panduan ini baru sahaja dilancarkan, jangan sampai pesaing anda baca dah lah ya :-)