Tips Rahsia Tingkatkan Jualan Di Instagram

Tips Rahsia Tingkatkan Jualan Di Instagram | Cara Tingkatkan Follower Di Instagram - Adakah anda salah seorang penjual di instagram? Apakah pengalaman anda dan masalah-masalah yang anda hadapi bila menjual di instagram? Mungkin masalah di bawah adalah masalah anda juga.

Kenapa Selama Ini Aku Tak Berjaya Buat Jualan Di Instagram? Kalau Adapun, Slow Sangat!”

Kepada semua usahawan online dan sahabat saya kat luar sana tu..

Orang kata tahun 2016 semakin menggila. Jadi, idea pemasaran kita juga kena ‘gila’. Teknologi berlalu terlalu pantas. Kita tak boleh dah nak guna cara lama yang biasa-biasa tu. Sekarang kita berada di tahun 2016. Jika kita tidak endah semua perkara yang berlaku di sekeliling kita, maka bersedialah untuk rugi bertimpa-timpa.

Menjual di instagram adalah salah satu cara terbaik. Cuma anda perlu tahu bagaimanakah cara tingkatkan jualan di instagram. Beberapa kunci untuk tingkatkan jualan di instagram adalah melalui 4 tips di bawah.

Tips Tingkatkan Jualan Di Instagram


cara tingkatkan jualan instagram

Dalam pemasaran di instagram, ada beberapa tips yang boleh anda gunakan untuk tingkatkan jualan di instagram. 4 Tips yang saya maksudkan adalah:

  1. Bina Followers IG Yang Targeted
  2. Gambar Wajib Memukau
  3. Hashtags Yang Betul
  4. Caption Yang Menarik & Jelas

Bina Followers IG Yang Targeted

Pada saya followers yang kurang tak semestinya tak bagus. Asalkan followers tersebut targeted. Dalam erti kata lain mereka adalah followers yang berkualiti. Merekalah yang akan jadi pelanggan anda nanti.

Jadi, bina followers anda sekarang sebelum menjual. Jangan terlalu teruja nakkan followers yang ramai. Biar sedikit asalkan berkualiti. Pentingkan kualiti bukannya kuantiti.


Gambar Wajib Memukau

Di instagram, gambar memainkan peranan penting sebab konsep instagram lebih kepada gambar. Jadi, gambar memainkan peranan penting. Kat instagram ni orang biasanya akan tengok gambar barulah tengok apa yang anda tulis.

Jadi, pastikan gambar yang anda gunakan mampu mencuri perhatian mereka. Dalam bahasa mudahnya, bila mereka tengok gambar mereka akan berhenti untuk scroll ke bawah. Sifu saya berpesan, ada 3 saat untuk tarik perhatian mereka.


Hashtags Yang Betul

Hashtag bukan sembarangan hashtag tau. Walaupun nampak simple, tapi sebenarnya ada banyak benda yang anda boleh manipulate atau gunakan dengan ‪Hashtag aka #tags‬ ni.

Kalau nak IG anda keluar bila orang buat carian dalam Instagram, anda kena guna Hashtag yang betul. Ada banyak lagi kegunaan lain Hashtag dalam Instagram. Antaranya adalah untuk branding.


Caption Yang Menarik & Jelas

Bila guna Instagram untuk pemasaran, caption ni ibarat sokongan pada gambar. Caption adalah ayat iklan yang menceritakan mesej yang kita nak sampaikan melalui gambar tersebut. Jadi ianya perlulah menarik & jelas. Jelas bermaksud ianya mudah difahami.


Ok, itu sahaja tips yang anda boleh gunakan untuk tingkatkan jualan di instagram. Adakah ianya membantu anda?


Nak Lebih Banyak Tips Rahsia Tingkatkan Jualan Di Instagram


Adakah anda masih tercari-cari lebih banyak tips atau rahsia tingkatkan jualan di instagram dan cara naikkan followers instagram yang targeted? Jika jawapannya ya, panduan di bawah akan diberikan kepada anda.

Sila klik pada gambar di bawah untuk maklumat lanjut.

 
Ebook ini terbahagi kepada 7 bahagian. Berikut adalah perincian setiap bahagian yang anda akan dapat:

Bahagian 1: Pengenalan

Dalam bahagian ini, saya cerita formula asas cara memasarkan produk di Instagram. Apa step-by-step yang anda kena ikut secara ringkas. Sebelum pergi advance, anda kena tahu ilmu asas ini.

Ia umpama gambaran umum, supaya anda nampak dengan jelas: “Oh, ini yang aku kena buat dulu…”. Ia penting agar anda tidak tersipu-sipu selepas baca ebook ini.

Bahagian 2: Apa Itu Instagram?

Pada bahagian ini, anda akan belajar serba-ringkas tentang Instagram. Daripada segi fungsi, ciri-ciri & manfaat yang anda boleh lakukan.

Jangan terkejut! Walaupun anda dah guna Instagram sebelum ini, namun masih ada fungsi anda tak tahu. Tunggu & lihat yer….

Bahagian 3: Kenapa Kedai Online Instagram?

Untuk pastikan seseorang membuat keputusan memulakan sesuatu. Mereka perlukan sebab yang kuat untuk bermula dan kenapa perlu menjual di instagram.

Bahagian 4: Langkah-langkah Meletupkan Jualan Di Instagram

Saat yang ditunggu telah tiba. Pada bahagian ini, anda akan ditunjukkan secara praktikal.

Apa yang anda perlukan untuk buka kedai IGShop di Instagram? Bagaimana cara-caranya? Apa yang perlu anda skip (langkau) & apa yang perlu diberikan perhatian?

Apa elemen wajib yang mesti ada dalam kedai anda? Ada 6 elemen penting mesti anda lengkapkan sebelum jual apa-apa produk atau servis. Semua akan ditunjukkan.

Bahagian 5: Bina Follower

Ini adalah bahagian paling bernilai. Ada kedai sahaja tak cukup kalau orang tak tahu kewujudan kedai anda. Anda kena ada follower yang…
  • Targeted – Memang minat produk atau servis anda.
  • Aktif – Jenis yang suka like, komen & tag rakan mereka.
  • Real – Manusia sebenar bukan robot.

Bahagian 6: Berinteraksi Dengan Follower Anda

Bab ini ramai orang fail. Sebab bila dah dapat ramai follower, terus upload gambar produk. Jual, jual & jual.

Itu bukan caranya. Nanti dulu, belum masanya lagi menjual. Ingat! Instagram mengutamakan gambar. Gambar cantik, follower suka. ?


Anda nak tahu kesemua cara-caranya? Rujuk Panduan Tingkatkan Jualan Di Instagram sekarang atau anda boleh klik gambar di bawah untuk maklumat lebih lanjut.


 
 
 
Nota Editor : 4 tips tingkatkan jualan di instagram yang saya kongsikan di atas dipetik daripada blog Firdaus Azizi antara individu yang banyak berkongsikan tips pemasaran online.

Anda suka post ini? Boleh Like, Share dan Tag rakan-rakan anda. Jangan lupa follow IG saya disini.


 

Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

5 comments

comments
September 03, 2016 4:25 PM delete

mnarik tip ni bro..

semoga perniagaan di instagram rakan2 berjaya..

Reply
avatar
September 05, 2016 9:36 PM delete

IG memang berkesan. Orang suka tengok gambar sekarang ni.

Reply
avatar
September 11, 2016 7:34 PM delete

wife pulak nak tahu apaada dlm panduan berniaga di instagram ini..

mungkin berminat bisnes online kot..huhu

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia