Cara Kira DSR & Kelayakan Pinjaman Perumahan Bank

Cara Kira DSR dan Kelayakan Pinjaman Perumahan Bank. Ramai antara kita yang mahu memiliki rumah, yelah .. sampai bila nak menumpang rumah orang dengan membayar sewa. Antara penyebab ramai antara kita masih lagi tidak memiliki rumah sendiri kerana risau mengenai kelayakan untuk membuat pinjaman perumahan daripada bank.

Cara Kira DSR & Kelayakan Pinjaman Perumahan Bank

Ada di antara kita yang takut apabila mengetahui dan mendengar tentang harga rumah sehingga RM300k sehingga RM400k. Ramai yang terus menyangka bahawa mereka tidak layak untuk membeli rumah tersebut menerusi pinjaman dan pembiayaan perumahan daripada bank. Walhal mereka tidak pun mengetahui mengenai pengiraan kelayakan untuk mendapatkan pinjaman perumahan, dan juga mengenai Debt Service Ratio (DSR).
cara-pengiraan-tentukan-pinjaman-perumahan-bank
DSR ialah antara elemen terpenting untuk menentukan sama ada sesuatu pinjaman itu boleh lulus atau tidak. Dalam kes ini, ia dikenali sebagai DSR pinjaman perumahan. Selain DSR ada juga faktor lain yang menentukan kelayakan dan jumlah pinjaman bank, namun untuk entri kali ini, saya kongsikan sedikit info tentang DSR dan bagaimana untuk kira kelayakan pinjaman perumahan bank.

DSR untuk pinjaman perumahan oleh bank ditentukan berdasarkan kepada formula di bawah. 

Debt Service Ratio (DSR) = (Potongan pada slip gaji + Komitmen hutang  + ansuran baru perumahan / Gaji bersih) X 100%
Gaji bersih = Gaji kasar – potongan wajib seperti EPF, Socso, LHDN, dan Zakat

Sebagai contoh, katakan saya mahu membuat pinjaman perumahan dari bank A. Maka kiraan DSR saya adalah seperti berikut:
  • Gaji Pokok – RM2,500
  • Komitmen bulanan – EPF+ LHDN + Socso + Zakat = RM400
  • Pinjaman Peribadi – RM250 sebulan (boleh dilihat menerusi CCRIS)
  • Ansuran pinjaman baru = RM500

Faham ye? Seterusnya ..
  • Gaji Bersih = 2500 – 400 = RM2100
  • Debt Service Ratio = (500+250/2100) * 100%
  • Debt Service Ratio Baru = 35.7%

Setiap bank di Malaysia mempunyai kadar DSR yang berbeza. Kadar ini dibezakan mengikut gaji pokok pemohon tersebut. Ada bank yang memberikan kadar DSR sehingga 74% maksimum, dan ada yang berikan kadar DSR 35% minimum.

Jadi, bersandarkan kepada contoh di atas, seandainya bank itu menetapkan kadar DSR adalah sebanyak 35% minimum, maka saya sudah dikira layak untuk memohon pinjaman perumahan dari bank tersebut. Namun, DSR bukanlah satu-satunya penentu. Bagaimana dengan jumlah pinjaman perumahan yang layak untuk anda?


Jadi bagaimana? Agak jelas bukan? Apabila dah tahu cara kira DSR sendiri, dan melihat kepada cara pengiraan oleh pihak bank untuk memberikan anda pinjaman perumahan, anda bakal mengetahui samada anda layak atau tidak untuk membeli sesebuah rumah idaman anda.

Masalah seterusnya ialah, bagaimana selepas pengiraan tadi, anda didapati tidak layak untuk mendapatkan pinjaman perumahan? Ok, jangan terlalu hampa dan kecewa, ada kaedah lain ... cuba tonton video di bawah ini pula.

Tak Layak? Adakah Alternatif Lain Untuk Melayakkan Pinjaman Perumahan?

Ya. Memang ada. Video di bawah ini akan tunjukkan kepada anda alternatif lain bagi anda (secara individu) yang mungkin tidak tepati syarat yang saya ceritakan di atas tadi.


Dah boleh tersenyum? Mestilah sebab sekarang anda sudah tahu cara kira DSR, tahu kelayakkan dari segi kewangan untuk membeli rumah idaman, dan sudah tahu bagaimana untuk membolehkan anda layak membuat pinjaman perumahan daripada bank.

Uruskan Kewangan Untuk Mendapatkan Pinjaman Perumahan Lebih Tinggi

Ini ilmu baru buat anda yang mungkin mahu memiliki rumah sendiri. Dari itu, dengan pengetahuan yang ada ini, maka bolehlah bermula dari sekarang untuk menguruskan kewangan anda dengan lebih baik, terutama dari segi komitmen bulanan, agar nilai DSR menjadi lebih tinggi dan lebih baik. Mengapa? Supaya anda boleh membeli dan mendapatkan rumah idaman anda dengan harga yang ditawarkan.
Seandainya anda mahu mencari projek perumahan yang berkualiti, saya sarankan anda untuk melihat kepada projek-projek perumahan yang dikendalikan oleh Mega 3 Housing Sdn. Bhd. dan juga Raya Baiduri Sdn. Bhd. Anda boleh lihat senarai projek perumahan mereka menerusi laman web berikut - http://mega3.com.my/site2/project

Jika anda ada persoalan lain mengenai pinjaman perumahan bank, dan juga pinjaman perumahan kerajaan, boleh sahaja anda klik pautan di bawah ini untuk ketahui lebih lagi, khususnya soalan-soalan lazim mengenai pinjaman perumahan ini.

[+] Soalan Lazim Mengenai Pinjaman Perumahan

Akhir sekali, nasihat saya ialah ... fikirkan masa depan, beli rumah sekarang, jangan tunggu sehingga anda sudah tidak mampu membelinya. Ini adalah kerana harga rumah akan naik berkali ganda, jauh dengan gaji anda nanti. Ketika itu, pasti anda akan ketinggalan.
Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

3 comments

comments
September 06, 2016 5:34 AM delete

Salam encik azhar..sye mmg nak beli rumah... Ni no sye 01128206001..harap encik dpt membantu..terima kasih

Reply
avatar
September 22, 2016 10:45 PM delete

Halo semuanya,

Apakah Anda secara finansial diperas?
Apakah Anda mencari dana untuk melunasi kredit dan utang?
Apakah Anda mencari pembiayaan untuk menyiapkan Bisnis Anda sendiri?
Apakah Anda membutuhkan pribadi atau Kredit Usaha untuk berbagai keperluan?
Apakah Anda mencari pinjaman untuk melaksanakan Proyek Besar?
Mengamankan pinjaman dari perusahaan nomor satu pinjaman menyediakan benar ini hari ini dan mulai dengan sesuatu yang bermanfaat.
transaksi mereka 100% dijamin karena mereka juga memastikan hubungan baik dengan semua klien.
Mereka menawarkan Kredit tanpa Cek kredit, ada jaminan, langkah mudah, dana cepat dan tingkat bunga rendah dari 2%.
Mengapa tetap dalam rincian keuangan?
Membebaskan diri dari kemiskinan saat ini, KATHLEEN FOSTER LOAN FIRM adalah satu-satunya perusahaan yang mampu untuk membantu saya mendapatkan pinjaman dan sekarang saya telah berhasil memulai bisnis dari sendiri untuk membantu mengurus keluarga saya.

Mendapatkan pinjaman pelanggan Anda hari ini melalui email: kathleenfosterloanfirm@gmail.com

Di sini juga adalah email pribadi saya hanya dalam kasus Anda perlu beberapa pedoman: amaliafauzi73@gmail.com

Saya akan mengharapkan balasan mendesak Anda.
Terima kasih!
Ibu AMALIA FAUZI

Reply
avatar
October 20, 2016 6:44 PM delete

Apakah Anda mencari pinjaman? Atau anda telah menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih alasan? Anda memiliki tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Kami memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Silahkan hubungi kami melalui e-mail hari ini melalui christianmorganloanservices@gmail.com

DATA PEMOHON:

1) Nama Lengkap:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Negara:
5) Sex:
6) Status Pernikahan:
7) Bekerja:
8) Nomor Telepon:
9) Posisi di tempat kerja:
10) Pendapatan Bulanan:
11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
12) Durasi Pinjaman:
13) Pinjaman Bunga:
14) Agama:
15) Apakah Anda sudah menerapkan sebelumnya;
16) Tanggal lahir;

Terima kasih,
Ibu Christian

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia