Rezeki Bukan Terletak Pada Berapa Kuat Kita Bekerja Tapi...

Nota Editor : Nukilan ini saya ambil daripada perkongsian Puan Nora Yusof penulis Ebook Formula Rezeki di facebook beliau. Dengan keizinan beliau saya kongsikan semula di blog ini untuk renungan kita bersama. InshaAllah ia dapat memberi manfaat untuk kita semua.

kerja cari rezeki dan ibadah

Nak dapat rezeki bukannya kira...

Berapa kuat kita bekerja.

Tapi berapa kuat kita beribadah..

Tapi kan.. kerja itu juga ibadah.

Yer betul...

Tapi berapa ramai yang jadikan kerja itu sebagai ibadah?

Terlupa atau tak tahu atau tak pernah tahu atau tak faham?

Atau jadikan keluar bekerja pagi-pagi buta tu sebagai usaha dia untuk dapatkan rezeki sahaja?

Nak dibandingkan keluar pepagi pergi surau mana lagi win?


Jadi.. nak beritahu kat sini.. setiap apa yang kita buat mestilah kena dengan niat yang betul. Kerja ke, ibadah ke dakwah ke semua mesti kena buat hanya untuk ALLAH semata-mata.


Jadi.. nak beritahu kat sini.. setiap apa yang kita buat mestilah kena dengan niat yang betul. Kerja ke, ibadah ke dakwah ke semua mesti kena buat hanya untuk ALLAH semata-mata.

Bukan kita kerja semata-mata nak cari rezeki nak sara keluarga tiap-tiap bulan. Kena ingat satu perkara. Rezeki datang dari ALLAH, Bukan dari usaha kita, Usaha kita cuma asbab untuk rezeki sampai kepada kita. Ini kena pegang setiap masa.


Rezeki datang dari ALLAH, Bukan dari usaha kita, Usaha kita cuma asbab untuk rezeki sampai kepada kita. Ini kena pegang setiap masa.


Maka sebelum buat apa kerja, pergi kerja, berniatlah dulu, segala urusan hidup aku hari ini adalah ibadah ku kepadaMU ya ALLAH. maka kau ganjarkanlah aku dan keluargaku dengan pahala dan rezeki yang melimpah lagi banyak. aamiin.


p/s: Sebab itu berbeza orang yang bekerja berpuluh- puluh tahun dengan orang yang kerja setahun dua tapi dah boleh beli rumah, jika tiada ILMU dan niat yang betul. Bukan kira siapa yang lagi pandai belajar masuk U atau tak.

Tapi.. sebab tiada siapa tahu rezeki ni nak tarik macam mana sebenarnya. Mak ayah kita yang dulu-dulu, kakak abang yang dulu-dulu tak sekolah tinggi mana, kalau tahu benda ni confirm dah lama jadi kaya. :-)


Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

9 comments

comments
February 02, 2016 7:26 AM delete

Nampak preview post ini di G+ & visit blog ini untuk baca full post. Terima kasih kongsi info ini. Masih cuba memahamkan huraian kerja = ibadah. Hopefully akan dapat faham.
.
Jas
Unit Trust Consultant
Public Mutual Berhad
Malaysia
T: +6017-7055381
E: jas.elegant@gmail.com
G+: https://plus.google.com/+jaselegant
W: www.facebook.com/investment.unittrust

Reply
avatar
February 02, 2016 7:27 AM delete This comment has been removed by the author.
avatar
February 02, 2016 9:29 PM delete

rezeki daripada Allah, perlu usaha juga tapi akhirnya terletak juga pada Allah

Reply
avatar
February 03, 2016 12:49 AM delete

yang penting halal lagi berkat..itu semua urusan yang maha Esa....

Reply
avatar
February 03, 2016 7:07 AM delete

Restu ibubapa juga penting supaya rezeki melimpat ruah dikurniakan olehNya.

Reply
avatar
February 03, 2016 8:27 AM delete

Sama-sama.

Terima kasih sudi baca entri ini :-)

Reply
avatar
February 03, 2016 8:29 AM delete

Yer raihanah...

Dah usaha dan kemudian kita tawaqal kpd-Nya :-)

Reply
avatar
February 03, 2016 8:32 AM delete

Ya rezeki yang berkat sangat penting :-)

Reply
avatar
February 03, 2016 8:33 AM delete

Ini sangat penting.

Jangan lupa orang tua kita. Restu mereka sangat penting dalam kehidupan kita. :-)

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia