7 Sebab Anak Muda Perlu Beli Rumah

"Nota ini saya petik dari Facebook Nasihat Kewangan. Dengan kebenaran, saya kongsikan di ruangan ini untuk renungan bersama."


7 sebab anak muda perlu beli rumah

7 Sebab Anak Muda Perlu Beli Rumah

1) 1 Rumah 1 Anak

Rumah yang anda beli boleh diwarisi kepada anak anda.

Jika anda mempunyai rumah sewa, duit sewa tersebut boleh dijadikan sebagai perbelanjaan harian sekolah anak-anak dan perbelanjaan barang keperluan seperti susu, lampin dan lain-lain.

2) Yuran Pendidikan

Setiap ibu bapa mahukan anak-anak mereka masuk ke universiti terbaik di dunia.

Melalui teknik "Refinancing", anda boleh dapat lebihan tunai untuk dijadikan yuran pendidikan anak anda di universiti paling "MAHAL" di dunia.

3) Harga Kekal Naik

Fakta dan data menunjukkan harga rumah tetap naik setiap tahun di lokasi yang betul.

Jika kita tidak beli hari ini, semakin susah anak-anak kita nanti untuk beli rumah kerana harga semakin mahal.

4) Aset Di Negara Sendiri

Mempunyai aset atau rumah di negara sendiri adalah satu impian setiap rakyat Malaysia. Jika sudah memiliki rumah, anda tidak akan merempat lagi di negara sendiri.

5) Bijak Kewangan

Mereka yang melabur dalam hartanah biasanya seorang yang bijak menguruskan kewangan mereka. Mereka yang bijak kewangan biasanya akan menjaga setiap perbelanjaan dan mempunyai simpanan yang baik.

6) Tiada Riba

Mungkin ini adalah isu yang ramai masih keliru dengan beranggapan beli rumah melalui pihak bank terlibat dengan riba.

Pembiayaan yang ditawarkan oleh pihak bank adalah pembiayaan Islamik dan tiada riba yang terlibat.

7) Kebebasan Kewangan

Selain perniagaan yang hebat, salah satu cara untuk mencapai kebebasan kewangan di awal usia adalah melalui pelaburan hartanah.

Anda juga boleh pencen awal melalui pendapatan pasif melalui "Cashflow" sewa rumah dan "Capital Gain" melalui penjualan hartanah.

..

..

Ini pula berita baik untuk anda yang tidak memiliki hartanah tetapi mahu menjana pendapatan dengan hartanah. Realitinya anda tidak mempunyai rumah sendiri tetapi anda boleh menjana income dari rumah tersebut.

Rupa-rupanya ramai otai yang dah gunakan cara ini secara senyap. Mungkin anda jarang jumpa tentang teknik ini apatah lagi untuk tiru teknik ini.

Sebelum itu biar saya terangkan, teknik ini dinamakan teknik "Sublet Premium". Anda dapat duit dari rumah sewa. Anda tak payah beli rumah tetapi sewa rumah tersebut dan sewakan pula kepada penyewa lain.

Alhamdulillah teknik ini MENJADI dan memberikan pendapatan sampingan yang LUMAYAN.

Yang PALING BEST teknik ini tak memerlukan anda membeli rumah pun,tapi anda cuma menggunakan rumah orang lain…

SUBLET ni bahasa mudahnya “sewa atas sewa”. Kita Sewa rumah, naik taraf hartanah (renovasi dan lengkapkan perabot) kemudian sewakan semula rumah tersebut dengan nilai yang lebih tinggi.

  • Keuntungan yang diperolehi adalah melalui penolakan semua kos yang terlibat (sewa+api+air dll).
  • Katakan sewaan dari pemilik rumah : RM 400/bulan
  • Sewakan semula kepada orang lain : RM 750/bulan
  • Keuntungan yang diperolehi adalah : RM 750-RM 400 = RM 350 /bulan

Ini baru untuk satu rumah..kalau kita ada 10 rumah? Rm 350 x 10 = RM 3,500/bulan.

Nak tahu lebih lanjut tentang teknik ini boleh rujuk laman rasmi berikut : Teknik Sublet Premium

Saya tak pasti sampai bila teknik ini didedahkan dan ianya TERHAD

Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 comments:

comments
February 27, 2016 6:54 AM delete

mahalmya harga sewa tu

mereka menyewa rumah, bukan nak beli rumah..hehehhe

kecuali menyewakan ikut kepala mungin ok kot seperti pelajar2 sekepala sebulan rm80-rm100

jgn marah...just my 2cent

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia