Suka Duka Permohonan Adsense Bahagian 1

Permohonan Google Adsense Bahagian Satu - Sejak google adsense dah lulus blog bahasa melayu, saya lihat ramai rakan-rakan blogger yang apply google adsense. Ada yang berjaya, ada yang gagal dan ada juga yang dah letak kod adsense tetapi iklan tak muncul. Kalau nak dikira, dah banyak kali jugaklah saya apply google adsense. Sebelum ni asyik kena tolak je dan kali ini ada perkembangan positif berbanding sebelum ini.

Suka Duka Permohonan Adsense Bahagian 1

Nampaknya ada peringkat yang telah ditetapkan oleh google adsense supaya akaun kita betul-betul fully activated. Bulan julai yang lalu saya memohon google adsense macam biasa walaupun dalam hati tak berharap sangat yang permohonan saya diterima sebab sebelum ni pernah kena tolak beberapa kali. :-)

Akhirnya setelah saya memohon keesokan harinya saya terima email macam ni dari google adsense. Harap-harap ada lah perkembangan positif.

pengalaman memohon adsense

Pelik tu ada la jugak sebab tiba-tiba "contact payment" saya diubah. Bila pulak saya ubah ya. Rupa-rupanya memang macam ni peringkat pertama sebelum akaun saya betul-betul diluluskan sepenuhnya. Itupun saya terbaca tentang ni di entri rakan-rakan blogger yang lain.

Kemudian selang beberapa hari lepas tu dapat lagi email macam ni ni dari google adsense. Kali ini google adsense suruh saya letak kod iklan di blog. :-)

pengalaman memohon adsense

Apa yang saya faham saya kena letakkan kod iklan di blog saya. Log in ke akaun google adsense dan create kod iklan dan letak di blog. Part ni saya blur dan terpinga-pinga sedikit. Iklan masih tak muncul-muncul lagi walaupun dah beberapa hari. Rasa ragu-ragu pun ada entah ye entah tidak cara letak kod adsense yang saya buat ni. Kena tunggu lagilah ni sampai iklan betul-betul keluar. Cuma saya pun tak pasti bila agaknya. :-) Harap-harap berjayalah cari duit online dengan adsense ni.

Sebenarnya peluang nak buat duit USD tu sentiasa ada cuma kita kena bijak menggunakan peluang. Bagi saya Adsense ni cerewet lah jugak kalau nak memohonnya tak macam program pengiklanan mobicow tu. Saya mohon sekali je terus approved malah dah terima bayaran kali pertama dari mobicow.

Anda pula bagaimana? Pernah memohon google adsense? Kalau pernah boleh kongsikan di ruangan komen. Saya pun terigin nak tahu macam mana cara letak kod yang betul dan berapa lama tempoh yang di ambil supaya iklan tu muncul. :-)



Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

7 comments

comments
September 13, 2015 4:14 AM delete

Tahniah, maju setapak lagi dah...dengan Adsense moga berjalan lancar..

Reply
avatar
September 13, 2015 4:15 AM delete

Tahniah, maju setapak lagi dah...dengan Adsense moga berjalan lancar..

Reply
avatar
September 13, 2015 5:04 AM delete

Saya pun baru nak belajar pasal benda ni dua hari lepas... kelmarin dapat emel ttg akaun pembayaran yang sama macam dalam entri tu.... ntah... masih blur2, biarlah dulu...

Reply
avatar
September 14, 2015 12:44 AM delete

Terima kasih tuan JJ, haraplah lulus nanti :-)

Reply
avatar
September 14, 2015 12:44 AM delete

Tahniah-tahniah..bolehlah stat letak kod iklan ye :-)

Reply
avatar
September 14, 2015 2:03 AM delete

saya kali pertama letak kod tu terus keluar iklan.
tak nampak pun adsense lagi kat sidebar ni.
yg biasa buat...pegi adsense dashboard - my ads - pilih jenis iklan yg nak - masukkn dlm html - letak kat mana2 dlm blog.

Reply
avatar
September 14, 2015 8:26 AM delete

Itulah yang tengah pening ni..tak keluar gak adsense ni..adehh...

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia