Tips Sebelum Membeli Rumah Lelong

Tips Sebelum Membeli Rumah Lelong - Harga rumah nampaknya semakin meningkat dan terus meningkat. Rumah dikategorikan sebagai aset dan bukannya liabiliti seperti kereta tu yang semakin susut nilainya. Peningkatan harga rumah menyebabkan rumah yang diimpikan hanya mampu dilihat sahaja. Tak kurang dengan itu ramai juga yang bijak mengintai peluang dengan membeli rumah lelong.

Siapa yang tak nak memiliki rumah sendiri kan tambahan pula rumah adalah aset. Tapi berapa kerat je yang tahu rahsia rumah lelong yang sebenarnya.  Sebab itulah masih ada yang gagal untuk membeli rumah lelong selagi tips sebelum beli rumah lelong tak diamalkan.

Tips Sebelum Membeli Rumah Lelong

Apa sebenarnya rumah lelong ni? Rumah lelong ini dilelong oleh kerana pemilik asalnya gagal menjelaskan bayaran ansuran bulanan. Boleh jadi rumah tu rumah teres, apartment, banglo bahkan villa sekalipun. Dalam bahasa yang lebih mudah kegagalan dalam pengurusan kewangan menyebabkan rumah itu dilelong.

bagaimana cara beli rumah lelong

Jangan terlalu excited sangat kalau ternampak iklan rumah lelong ni. Maklum sajalah orang kita ni mudah sangat excited. Kena plan betul-betul dan kena buat checklist sebelum membeli rumah lelong. Kena cari rahsia-rahsia rumah lelong ni.

10 Cara Membeli Rumah Lelong

Sebelum membeli rumah lelong anda kena buat beberapa checklist. Jangan terburu-buru sebab benda ni melibatkan wang ribuan ringgit.

Ketahui proses dari mula hingga akhir lelongan
Jangan ingat beli rumah lelong ini menguntungkan jika tidak ketahui cara yang betul membeli rumah lelong. Nanti akan menyesal tersilap langkah dan merana kerana keadaan rumah dan bayaran pinjaman bank.

Kenal pasti kawasan

Kena buat survey, pergi sendiri ke kawasan lelongan. lakukan pemilihan yang tepat iaitu harga pasaran kawasan tersebut. Lihat harga lelongan dengan harga pasaran kawasan itu, jika rendah seperti harga pasaran 150k bank lelong 80k ini peluang terbaik.

Lihat sendiri keadaan rumah
Macam nak beli barang jugaklah, kena pilih-pilih. Pastikan rumah berkeadaan baik kerana jika rosak kita mungkin akan kerugian. Jika kos baiki rumah + harga menang lelong bawah harga pasaran ini masih menguntungkan. Memang berbaloi membeli rumah lelong yang lengkap dengan perabot.

Siasat kos yang tersembunyi 
Siasat tentang pemilik tanah dan maklumat kediaman tersebut. Lihat juga bil- bil tertunggak jika ada seperti elektrik, air, indah water dan cukai tanah.

Dapatkan Proclamation Of Sale (POS) atau Pengistiharan Jualan 
Samada daripada pelelong atau mana-mana website berbayar. Telefon atau pergi terus kepada pelelong tersebut untuk dapatkan maklumat yang kita tidak faham dalam POS itu. Maklumat yang penting sepeti 5% ke 10% bank draft yang perlu disediakan.

BANK DRAF mengikut jumlah yang ditentukan
Samada 5% atau 10% daripada nilai harga rumah tersebut. Pada bank draf ditulis atas nama bank yang tertulis dalam POS,  ejaan mesti betul seperti pada POS.

Sediakan duit tunai
Contoh harga 100k jadi bank draff 10k dan menang lelongan dengan harga 120k. Maknanya beza 20k yang ini mesti bayar deposit tunai iaitu 10% 2k. Untuk ini cek tidak diterima.

Bawa salinan-salinan butir diri anda 
Pada hari lelongan yang penting bawa kad pengenalan dan salinan, bank draf dan duit tunai. Setelah kaunter pendaftaran dibuka lakukan pendaftaran dengan menyerahkan bank draf dan salinan ic.

Kena ada bajet 
Mesti dah ada dalam fikiran. Tetapkan harga mengikut kesesuaian dan kemampuan. Dari mula inginkan rumah sehingga selesai lelongan.

6 Tips Sebelum Beli Rumah Lelong

  • Call atau pergi terus ke tempat agen lelongan untuk mendapat segala informasi berkenaan rumah tersebut.
  • Jangan sesekali berurusan dengan agen lelongan yang tidak berlesen contohnya yang tampal-tampal kat tepi jalan atau kat rumah hanya harga rumah dan no telefon sahaja, berkemungkinan anda akan ditipu..
  • Jika dapat pergi tengok dahulu keadaan rumah dan kondisi bersesuaian dengan harga yang dilelong. Cuba bertanyakan dengan jiran rumah tersebut berkenaan dengan keadaan rumah.
  • Semak dahulu dengan bank harga rumah yang dilelong dengan market value bersesuaian atau tidak.
  • Semak dengan bank sama ada kita clear daripada CITOS atau CCRIS.
  • Bila dah ok semuanyer barulah agen akan minta kita untuk menyediakan bankdraf 10% daripada harga rumah yang dilelong. Jika menang lelongan kita akan diberi tempoh selama 120 hari untuk settle semua perkara.

Secara keseluruhannya anda kena ikut plan yang betul, kena rajin buat penilaian berdasarkan checklist ini. Kena rajin ke kawasan rumah tersebut dan rajin bertanya itu ini. Maklum sajalah benda ni melibatkan wang ribuan ringgit. Bukan 10 ringgit atau 20 ringgit.

Baca lebih banyak panduan rahsia rumah lelong, rajin dapatkan buku-buku berkaitan rumah lelong barulah betul. Rujuk lebih banyak tips membeli rumah lelong dalam --> Rahsia Rumah Lelong. Lebih banyak anda selongkar rahsia ini lebih banyak yang anda dapat tips-tips penting sebelum membeli rumah lelong.

Muat turun juga --> 10 Kesilapan Pembeli Rumah Lelong Yang Perlu Dielakkan


Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia