Apabila Ringgit Jatuh Apa Yang Bestnya?

Apabila Ringgit Jatuh Apa Yang Bestnya? Seingat saya enam bulan lepas, kadar tukaran matawang USD dengan RM adalah sekitar RM3.80 bagi 1 USD. Hari ini ketika entri ini ditulis nilai tukaran dah berubah. 1 USD bersamaan dengan RM 4.25. Ada sesetengah orang mereka tak ambil peduli sangat tapi bagi mereka yang urusan hariannya melibatkan USD ini mungkin akan terasa jugak kesannya.

Apabila Ringgit Jatuh Apa Yang Bestnya?

Saya pun tak tahu nak kata apa sekarang dan saya tak akan bincang lebih lanjut dari sudut ekonomi. Biarlah yang pakar ekonomi dah yang arif sahaja ulas tentang hal ni. Bagi peniaga online, internet marketer dan blogger seperti saya ni tidak terkecuali daripada merasa kesannya. Sama ada ia kesan baik atau kurang baik mari kita lihat.

Yang kurang bestnya pastinya kos akan meningkat. Kos pembelian nama domain, hosting, bayaran iklan facebook, google ads dan sebagainya akan meningkat. Bagi peniaga online dan internet marketer yang sudah ada database dengan menggunakan sistem funnel mungkin dikira beruntung sebab mereka dah kumpul siap-siap senarai pelanggan.

Namun, dalam situasi sekarang ni yang melibatkan USD dan ringgit pastinya ada juga berita baik dan mengembirakan. Kita kena terima hakikat dan kenyataan bahawa dunia sekarang dah banyak berubah. Kalau nak dapatkan pendapatan dalam USD sebenarnya kita tidak perlu bekerja di luar negara.

Buat Duit Online Upah Dalam USD

Kita buat kerja di Malaysia tetapi bayaran upah adalah dalam USD. Tapi kat mana tu?

Banyak kerja yang anda boleh buat dan saya tak nak senaraikan kesemuanya. Cukup hanya beberapa cara sahaja.
Cara 1, 2 dan 3 di atas anda boleh lihat sendiri di pautan yang saya berikan. Apa yang saya nak tekankan ialah cara yang ke-4 iaitu buat duit dengan Fiverr. Ada dalam kalangan kita yang mempunyai beberapa kepakaran cuma tak tahu kat mana nak tawarkan kepakaran mereka.

buat duit online dengan fiverr

Di laman web Fiverr kita boleh tawarkan servis atau kepakaran kerana laman web ini disediakan khusus untuk kita tawarkan servis dan kepakaran. Katakanlah untuk satu job anda di bayar 10 USD. Mungkin bagi sesetengah orang 10 USD tu kecik je kan? Ok, cuba anda tukarkan kepada RM dapat berapa ringgit?

Menarik ke tak menarik?

Ini salah satu pendapatan saya dalam USD dari pengiklanan Mobicow.

buat duit blog dengan mobicow

Ramai rakyat Malaysia dah buka mata dan buat duit online ni secara senyap. Ada yang sudah menjana pendapatan RM 2000 secara purata setiap bulan. Orang yang saya maksudkan ialah Nigel Ong. Katakanlah anda ditempat beliau dan kadar tukaran sekarang 1 USD bersamaan RM 4.25, mesti lumayan kan?

Yang menariknya segala ilmu dan pengalaman beliau buat duit USD ini telah dibukukan. Anda boleh baca sendiri pengalaman serta pendapatan beliau di pautan berikut --> Perkongsian dari Nigel Ong


Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
August 25, 2015 6:03 PM delete

Terimakasih ats perkongsian anda...sangat bermanfaat

Reply
avatar
August 25, 2015 9:03 PM delete

Totally agreed with you bro . I done like you did and its totally worth it . Ia seperti " Yes Peluang ni and then simpan di dalam bank diperlu pakai untuk masa hadapan" and make strategies for the future :D ( good for your brain and wealth ) :D

Reply
avatar
August 26, 2015 8:33 AM delete

Sama-sama, terima kasih atas kunjungan :-)

Reply
avatar
August 26, 2015 8:36 AM delete

Thanks bro, kena rebut peluang pendapatan dalam USD ni. http://3.bp.blogspot.com/-WeTjMT8JDhg/UKhVHlZ88II/AAAAAAAADPI/b1gpiAvIkCc/s1600/icon_smile.gif

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia