Tambah Pendapatan Dengan Menulis

Tambah pendapatan dengan menulis, bukan perkara asing lagi. Khusus untuk sesiapa sahaja yang minat menulis. Anda berpeluang untuk menulis di mana-mana sahaja. Banyak kelebihan yang akan diperolehi jika anda minat menulis. Dengan hanya menulis anda boleh menjana pendapatan dan juga boleh menerbitkan buku anda sendiri. Kemudian jual hasil penulisan anda itu tadi sama ada secara offline mahupun online.

Tambah Pendapatan Dengan Menulis

Menulis bukan hanya di atas kertas sahaja. Jika anda minat menulis anda boleh menulis di alam maya contohnya melalui blog. Anda boleh menulis untuk mempromosikan sesuatu produk melalui blog anda.

cara tambah pendapatan dengan menulis

Selain itu anda juga boleh menawarkan servis berbayar. Contohya sebuah syarikat meminta anda menulis review tentang produk mereka. Jadi anda boleh tawarkan servis review berbayar kepada mereka.

Jika ada dalam kalangan rakan-rakan anda menjual sesuatu produk anda boleh tawarkan servis menulis artikel review terhadap mereka. Anda boleh menulis tentang kelebihan produk mereka di blog anda dan mempromosikannya.

Anda juga boleh menjadi penulis berbayar di blog-blog orang lain. Berkenaan upah dan bayaran anda boleh bincang dengan pemilik blog atau laman web tersebut. Anda boleh tawarkan servis anda ini melalui website Fiverr.

Melalui penulisan ia juga akan membantu mengembangkan lagi skill penulisan anda sehingga ke satu tahap anda boleh menerbitkan produk sendiri contohnya buku fizikal.

Jika anda merasakan menulis buku fizikal sesuatu yang mustahil, anda boleh mencubanya dengan menulis buku digital atau ebook [ Rahsia Produk Digital ]. Katakanlah anda ada kemahiran dalam tips menjaga kereta. Anda boleh kongsikan kemahiran anda itu tadi dalam ebook. Tulis dalam microsoft word dan save dalam format pdf.

''Saya tak pandai nak bina cover ebook''. Jangan bimbang, anda boleh mendapatkannya servis ini di website Fiverr. Bila ebook anda sudah siap, anda boleh jual dan promosikannya secara online.

Ok, macam mana ?

Sebagai tambahan, anda perlu menguasai beberapa kriteria penting sebagai untuk tambah pendapatan dengan menulis, antaranya :
  • 3 Fasa dalam penulisan
  • 17 Cara promosi produk anda
  • 3 Teknik menjadi pakar dengan pantas
  • 5 Formula pantas meningkatkan jualan penulisan anda
  • 37 Cara mencari idea penulisan

Ingat, semakin kerap anda menulis semakin baik skill penulisan anda. :-)

Buat Duit Dengan Menulis

Jika anda ingin belajar lebih lanjut ilmu buat duit dengan menulis. Anda boleh baca apa yang disampaikan dalam Rahsia Penulis. Semoga berjaya :-)

Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
May 12, 2015 8:14 AM delete

Dulu saya ingat hanya menulis buku dapat buat duit. Lepas masuk dunia blogging ni baru celik sikit, buat duit dengan menulis bukan semata-mata menulis buku =)

Reply
avatar
May 12, 2015 8:52 AM delete

Dengan blog pun kita boleh menulis, saya dulu tak nampak sangat peluang menulis blog ni. Lepas baca buku dari Tuan Aqif Azizan baru lah saya nampak peluang ni :-)

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.

Powered By | OHBlogger Malaysia