Panduan Rahsia Lulus Peperiksaan Muet

Panduan Rahsia Lulus Cemerlang Peperiksaan Muet. Nampaknya semua calon peperiksaan muet, kena bersiap-sedia. Terutamanya bagi calon STPM, kolej dan universiti. Calon-calon peperiksaan muet mesti mendapat band 3 dan ke atas. Nampaknya, kenalah bekerja keras supaya lulus dengan cemerang. Jadi alternatif yang paling baik adalah baca panduan yang betul untuk lulus peperiksaan muet dengan cemerlang.

Panduan Rahsia Lulus Peperiksaan Muet

Bagi yang bersedia dari segi mental dan fizikal mestilah tak gentar tapi bagi yang belum buat persediaan pula macam mana ? Tergaru-garu juga kalau tak buat persediaan sebagai senjata rahsia untuk menghadapi peperiksaan muet.


ebook-panduan-rahsia-lulus-cemerlang-muetJangan target untuk lulus sahaja. Sebaliknya anda kena target untuk dapatkan band 3 dan ke atas.

Penguasaan bahasa inggeris sangat penting sekarang ni. Malah dijadikan syarat kelayakan untuk anda melanjutkan pelajaran dan mendapatkan kerja.

Berdasarkan keputusan-keputusan sebelum ni, calon-calon nampaknya gagal menjawab dengan teknik yang betul. Pada tahun 2009, seramai 164,446 calon telah menduduki peperiksaan MUET, tetapi malangnya, hanya 12% sahaja yang berjaya memperolehi keputusan yang cemerlang (Band 6). Bakinya, memperolehi keputusan yang biasa-biasa sahaja dan kurang memuaskan.

Keputusan yang kurang memuaskan ini akan menyukarkan anda untuk memperolehi jurusan yang anda idamkan di Universiti. Keputusan untuk kenaikan pangkat di tempat kerja mungkin perlu dipertimbangkan semula oleh pihak atasan apabila melihat keputusan peperiksaan MUET anda yang kurang memuaskan. Mahu atau tidak, anda terpaksa mengambil sekali lagi peperiksaan MUET dan ianya akan mengambil masa anda selama 6 bulan lagi.

Walaupun format soalan adalah hampir sama sahaja bagi setiap tahun namun masih ramai calon yang gagal disebabkan gagal menjawab dengan teknik yang betul. Dalam peperiksaaan bentuk dan aras kesukaran soalan adalah berbeza-beza. Ada soalan senang, sederhana senang, sederhana susah, dan soalan yang susah.


Jadi anda perlu tahu contoh soalan, format soalan, style soalan dan flow soalan. Apabila anda sudah tahu ke empat-empat kriteria ini, insha-Allah anda juga boleh lulus dengan cemerlang. Tak mustahil untuk dapat band 6.


senarai-kandungan-panduan-lulus-cemerlang-muet
Kuasai Topik Penting Dalam Peperiksaan Muet

Mengapa Perlu Dapat Muet Band 6

Seperti yang saya katakan awal-awal tadi, bahasa inggeris adalah bahasa yang penting. Ia menjadi syarat untuk melajutkan pelajaran ke universiti, untuk sambung belajar, untuk melayakkan anda diterima bekerja.

kalendar-peperiksaan-muet-2015
Tarikh Peperiksaan Muet 2015

Berdasarkan jadual di atas peperiksaan muet akan diadakan tidak lama lagi. Jadi macam mana dengan persiapan anda untuk menghadapinya. Adakah anda sudah mendapatkan tips dan panduan untuk lulus peperiksaan muet. Jika jawapannya belum lagi anda masih belum terlambat untuk baca Panduan Rahsia Lulus Muet.Lebih banyak rujukan Muet ? Baca : Blog Panduan Muet

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
February 19, 2015 6:25 PM delete

Panduan dan rujukan terbaik untuk calon-calon yang ambil peperiksaan muet.

Reply
avatar
February 20, 2015 2:42 AM delete

Panduan-panduan macam ni sememangnya sangat berguna. Terima kasih atas kunjungan :-)

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.