Kerjaya Tetap Dan Tugas Seorang Blogger

Hampir sebulan lebih saya tidak update blog ini dengan artikel-artikel baru. Jika dilihat tarikh entri ini dengan entri sebelum ini lebih kurang 39 hari bezanya. Ya memang trafik blog agak menurun apabila saya jarang update blog. Bila pembaca setia masuk ke blog saya dan lihat tiada artikel baru diterbitkan mereka mungkin beranggapan saya sudah tidak aktif lagi.

Kerjaya Tetap Dan Tugas Seorang Blogger

Sebulan saya tidak berkesempatan untuk menerbitkan entri baru memandangkan saya ada komitmen baru terhadap kerjaya saya.


kerjaya tetap dan blogging


Jadi siang hari saya kerja, malam hari saya meluangkan masa untuk blogging dan affiliater. Atau gunakan masa hujung minggu untuk luangkan masa untuk blogging dan affiliate marketing.

Buat masa ini saya masih menggunakan medium blogspot sebagai salah satu kaedah pemasaran saya. Cuma saya gunakan domain berbayar dari sempoi hosting untuk tujuan SEO.

SEO itu sangat penting untuk jadikan blog sebagai punca pendapatan seperti yang diterangkan dalam Kitab SEO Merah Jambu .

Usia domain ini sudah setahun, 6 August 2014 ini maka genaplah setahun usia domain blog saya ini. Jadi kena renewlah dengan pihak Sempoi Hosting .. :-)

Setakat saya beurusan dengan pihak Sempoi Hosting tiada sebarang masalah yang timbul. Jika saya ajukan soalan dan mohon bantuan mereka akan lakukan yang sepatutnya. Itu sebab saya pilih syarikat tempatan, untuk memudahkan saya juga jika timbul sebarang isu.

Saya juga pernah mendapatkan pakej Hosting dengan hanya RM9 setahun dari pihak Sempoi Hosting untuk membantu kerja-kerja pemasaran saya.

Kos yang saya keluarkan untuk blog ini hanyalah RM38 setahun iaitu untuk bayaran domain sahaja. Apabila genap setahun maka saya perlu renew begitulah seterusnya.

Siap juga entri saya ini. Hari ini 3 Syawal bersamaan dengan 30 Julai 2014 saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Hati-hati di jalan raya :-)


Seorang blogger yang gemarkan teh tarik. Menjadikan blog sebagai medium perkongsian ilmu. Jika ada sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan khidmat advertorial, boleh hubungi saya di ruangan "Contact".

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
September 08, 2014 9:15 AM delete

Nice article, menjadi seorang blogger memang haruslah pandai mengatur waktu jika tidak tentu semua aktivitas akan berantakan

Salam dari
http://suksespenuh.blogspot.com

Reply
avatar
September 16, 2014 7:21 AM delete

Terima kasih atas kunjungan dan pandangan :-)


Salam sukses.

Reply
avatar

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.