Gelombang Facebook dalam Perniagaan Internet

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Diharap anda semua sentiasa ceria dan selalu peka dengan perkembangan teknologi.Semua orang sudah mengetahui Apakah Facebook ?


Tidak kira bila masanya, fenomena Facebook telah menular di muka bumi.Namun, tidak salah sebagai seorang usahawan menggunakan kelebihan yang ada pada Facebook.


Facebook ini bagi meluaskan perniagaan. Jom kita lihat, mengapa FACEBOOK menjadi platform penting dalam PERNIAGAANteknik perniagaan melalui facebook1. Ratusan Juta Pengguna Facebook

 • Pengguna Facebook terus meningkat dari hari ke hari. Manakala jumlah pengguna Facebook dari Malaysia adalah di antara yang tertinggi di dunia dan Asia. Kita tidak akan mengambil kesemua jutaan pengguna itu, sebaliknya kita boleh tentukan berapa ramai yang kita mahu sasarkan.
 • Pengguna-pengguna Facebook ini pula biasanya akan membuka Facebook terlebih dahulu berbanding laman web yang lain. Malah tidak salah jika dikatakan, ada sebahagian pengguna Facebook tidak berminat untuk melayari mana-mana website seperti blog dan sebagainya. Mereka hanya aktif di Facebook sahaja atau paling kurang, mereka teramat kerap melayari Facebook pada setiap hari.


2. Facebook Ads

 • Dengan fungsi Facebook Ads berbayar yang disediakan oleh pihak Facebook, kita boleh membuat iklan yang fokus, tepat dan menumpu kepada golongan yang tertentu sahaja seperti umur, minat, tempat tinggal dan jantina. Fungsi ini tiada di mana-mana laman web pengiklanan yang lain.
 • Walaupun FB Ads adalah memerlukan kos (berbayar), namun dengan wujudnya beberapa panduan dan kursus berkaitan pengiklanan ini, kita boleh mengelakkan kerugian dan kegagalan.


3. Facebook Mobile

 • Semakin banyak gajet yang dilengkapkan dengan aplikasi media sosial seperti Facebook seperti yang dilakukan pihak pengeluar gajet seperti Apple, Samsung, Nokia dan banyak lagi.
 • Daripada jumlah pengguna Facebook, sebahagian mereka mengakses Internet dengan menggunakan gajet elektronik. Bermaksud, mereka akan terus menerus online di Facebook walaupun tidak berada di rumah ataupun di pejabat (tempat bekerja).
 • Ini adalah satu peluang untuk usahawan dan perniagaan, di mana usaha promosi kita begitu mudah dibaca dan sampai kepada pengguna-pengguna Facebook pada bila-bila masa.


4. Facebook Bersifat Viral

 • Aspek viral adalah salah satu ciri yang ada pada Facebook. Apa yang seseorang buat di Facebook, akan diketahui oleh rakan-rakannya yang lain. Contohnya jika seorang pengguna FB klik Like satu Page bisnes, rakan lain akan tahu mengenainya. Lantas rakan-rakannya juga akan klik Like.
 • Sifat viral ini juga dipanggil sebagai 'promosi dari mulut ke mulut'. Selain Facebook itu sendiri bersifat viral, pengguna-pengguna FB juga suka dan kerap berkongsi mengenai perkara yang mereka suka dan tidak. Jadi, apabila kita memaksimumkan teknik pemasaran di Facebook, mesej pemasaran kita akan menjadi semakin viral dan sampai kepada ribuan pengguna Facebook yang lain.


5.Pengguna Facebook Lebih Percayakan Rakan Mereka

 • Pelanggan baru amat sukar mempercayai kita, tetapi apabila rakan mereka mengatakan kita adalah usahawan yang boleh dipercayai, dari situ mereka akan mula yakin untuk membeli daripada kita.
 • Mereka mungkin akan bertanya rakan-rakan mereka dahulu, bertanya di Group yang mereka sertai ataupun membaca tulisan rakan-rakan FB mereka. Selain daripada itu, apabila mereka melihat rakan-rakan lain berinteraksi di Fan Page kita, ia akan menyebabkan mereka juga mahu turut serta dan ambil tahu mengenai kita.


# 5 kunci di atas menjadi MASTER KEY untuk anda meluaskan perniagaan anda. Mungkin anda telah menggunakan fungsi PAGE yang ada pada FACEBOOK untuk memaksimunkan keuntungan anda. Jadi tidak rugi sekiranya anda memiliki PAGES kerana ia boleh dijadikan tapak perniagaan anda secara Online.

Sebelum saya terlupa saya akan kongsikan kepada anda mengapa rata-rata peniaga mampu memaksimunkan KEUNTUNGAN melalui FACEBOOK. Hal ini demikian kerana mereka telah menggunakan beberapa Teknik RAHSIA. Ianya menjadi Panduan yang sangat MUDAH bagi peniaga mendapatkan pembeli di FACEBOOK.

Apa yang saya maksudkan ialah :

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen. Komen anda semua amat saya hargai.